Medový servis Rudná - výroba a prodej medu

Med obsahuje 30 – 50% vody. Donášení nektar včely během sbírání a skladování zpracovávají a enzymovým štěpením v žaludku mění na med, přičemž ho obohacuje některými látkami ze svého organismu.

Medem se včely krmí a přebytek ukládají do ve formě zásob do včelích plástů. Med v plástech zraje, odpařuje se z něj přebytečná voda a dostává konzistenci, která se od dobrého medu požaduje.

Vědci odhadují, že včely se vyskytovaly na naší planetě již před více než 80 miliony let. Do začátku pěstování cukrové řepy na výroby cukru, se med používal zejména v domácnostech jako sladidlo.

Uplatnění med již odedávna našel také v lidovém léčitelství. Med obsahuje 30 – 35 % hroznového cukru (glukózy), 35 – 40 % ovocného cukru (fruktózy), 2 – 10 % jiné sacharidy, 2 – 12 % dextrinů 0,1 – 0,5 % bílkovin, 0,1 – 0 , 3 % minerálních látek (vitamíny, éterické oleje, kyseliny a jiné), 18 – 22 % vody. Bílkoviny jsou zastoupeny asi 0,1 – 0,5%. Jejich složení je rozdílné a závisí na druhu a původu medu. Nacházíme v něm až 13 druhů aminokyselin, včetně esenciálních. Původ bílkovin má částečně rostlinný charakter (z nektaru rostlin), částečně živočišný (z hltanových žláz včel).

© Copyright Tetínské farmářské trhy s.r.o. | webdesign